Piece kaflowe

Dawne rodzaje pieców
Kominek w domu to świetny pomysł. Przy kominku można się ogrzać, niemniej jednak wprowadza on przy tym w pomieszczeniu fantastyczną atmosferę. Co prawda posiadanie kominka jest nieco problematyczne, bo w trakcie palenia w takim palenisku brudzi się w pomieszczeniu, niemniej jednak efekt wizualny jest dosłownie doskonały.



Zamontowanie kominka pozwala na osiągnięcie w pomieszczeniu efektu swojskości. Kominki otwarte to takie kominki, w których ogień jest na zewnątrz. Oznacza to, że kominek nie jest osłonięty szybą, wyłącznie ma całkowicie otwarte palenisko. W praktyce możemy więc wstawić w to palenisko wręcz specjalny garnek przystosowany do gotowania na ogniu. Z kolei kominki zabudowane są przeszklone szybami, które chronią przed oparzeniem, a jednocześnie zabezpieczają przed wydobywaniem się produktów spalania z kominka. Kuchnie kaflowe były kiedyś niezwykle popularne i nieco przypominały takie kominki. Takie kuchnie służyły do gotowania, ale także do ogrzewania pomieszczeń. Kaflowe piece dobrze oddają ciepło, zatem po nagrzaniu emitują do wnętrz wyższą temperaturę. Dzisiaj takich pieców nie stosuje się już w domach, aczkolwiek często są one budowane, jako element dekoracyjny. Piece tego rodzaju można wyszukać jednakże w starych domach, a wręcz w starych kamienicach, gdzie gotowano właśnie w ten sposób. O ile rozwiązanie to sprawdzało się bardzo dobrze jesienią i zimą, o tyle późną wiosną i latem na nieszczęście nie było już tak komfortowe, bo w pomieszczeniu robiło się wówczas bardzo gorąco i ciężko było je przewietrzyć.

Warto zobaczyć: zdun warszawa.